Egyszer lent

Össze kell szorítani a fogad és el kell kezdeni hízni - Bánlaki D. Stella

Episode Summary

Egy tinédzserként átélt szexuális zaklatás után alakult ki Bánlaki D. Stellánál az evészavar. Előbb bulimiával, majd anorexiával és ennek következtében számos mentális és fizikai problémával kellett szembenéznie. Bár szerinte a gyógyulás élethosszig tartó folyamat, mára megtanult békésen együtt élni az evészavarral, sőt előadásokat tart, ír és beszél a problémáról, hogy segíthessen a hozzá hasonló embereknek.

Episode Notes

Az evészavarok más mentális betegségekhez viszonyítva fiatalnak számítanak, de a probléma nem az.  Például Árpádházi Szent Margit és Sissi kapcsán is maradt kultúrtörténeti emlék, miszerint talán evészavarral küzdöttek, ennek ellenére az anorexia nervosát csak 1873-ban, a bulimia nervosát 1979-ben írták le önálló betegségként. 

Talán ez az egyik oka annak, hogy mindkét problémát számos sztereotípia, félreértés övezi. Bánlaki D. Stella, prima primissa junior díjas újságíró, a Forbes magazin főmunkatársa éppen azért töri meg a témát övező csendet, hogy leszámoljon a félreértésekkel. Ír, előadásokat tart, nyíltan vállalja problémáját és ezzel azoknak is segíteni szeretne, akiknek mást jelent az evés, mint a átlagembernek. 

16 éves korában kezdődött testkép- és evészavara.  Bulimiája, amit az anorexia váltott végigkísérte a felnőtté válását és mély nyomot hagyott benne. De megtanult boldog, kiegyensúlyozott életet élni; a sötét pillanatok már nem gyűrik maguk alá, és nem az evés, vagy a „nemevés” mozgatja a mindennapjait. Ma már ő irányít. 

Alkotók

Műsorvezető: Lovas Rozi 
Szerkesztő, vágó: Puss Máté Bence 
Produkciós vezető: Grőger Dia 
Zenei- és utómunka szerkesztő: Szűts Dániel 
Kreatív producer: Román Balázs 
Producer: Hampuk Richárd