Egyszer lent

Úgy törtem össze, mint egy karácsonyfadísz - Nyikes Fatime

Episode Summary

Nyikes Fatime egy örökölt betegség miatt, 16 évesen az egyik, majd tíz évvel később a másik szemére is elvesztette a látását. Borzalmas mélypontra került, ahonnan csak lassan, kitartó munkával tudott felállni. Mára már nem tragédiaként, hanem sorsfordító eseményként tekint látásának elveszítésére, aminek köszönhetően lehetősége adódik sok más emberen is segíteni.

Episode Notes

Nyikes Fatimének egy örökölt betegség miatt,  már 16 éves korában elkezdődtek a látásproblémái. Először a jobb, majd később, 26 éves korában a bal szemére is elvesztette a látását. Több évnyi küzdelem, megannyi kórházi beavatkozást követően vált látássérültté, ami miatt egész korábbi életét fel kellett adnia. 

Igaz, hogy a trauma súlya alatt összeomlott, idővel sikerült talpra állnia és új utakat találnia. Sőt, ma már nem tragédiaként, hanem sorsfordító pillanatként tekint látásának elvesztésére, aminek köszönhetően többet tudott kihozni az életéből.  

A segítő szakmában teljesedett ki: mesterfokú szociális munkás, szervezetfejlesztő szupervizor, gyógypedagógiai asszisztens lett. Sorstársakat segít át életük legnehezebb pillanatain, utat és pespektívákat mutat nekik; látók szemléletformálásán dolgozik annak érdekében, hogy minél inkább enyhítse a látássárüléssel járó veszteséget. 2005 óta a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesület alapítója és  elnöke is, de ami talán fontosabb:  2000 óta édesanya is. 

ALKOTÓK

Műsorvezető: Lovas Rozi 
Szerkesztő, vágó: Puss Máté Bence 
Produkciós vezető: Grőger Dia
Zenei- és utómunka szerkesztő: Szűts Dániel 
Kreatív producer: Román Balázs 
Producer: Hampuk Richárd